Przełom Online
Szparagi pod beszamelem z boczkiem. Wypróbujcie przepis na danie z tym zdrowym warzywem w szczycie sezonu
Składniki na ok. 3 porcje:
- 1 pęczek szparagów
- pół szklanki startego parmezanu
- 6-7 cienkich plasterków boczku
- sól
- pieprz,
- oliwa
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- sól
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
Szparagi płuczemy. Odłamujemy twarde końce (same się złamią w odpowiednim miejscu). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szparagi układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, owijając po dwie lub trzy szparagi plastrem boczku. Zapiekamy bez przykrycia ok. 20 minut (kto woli bardziej miękkie warzywo, może je przed zapiekaniem podgotować przez ok. 3-4 minuty).
W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką, Mieszać należy energicznie - najlepiej rózgą. Dodajemy pół szklanki mleka na rozprowadzenie mąki. Potem resztę mleka i - ciągle mieszając - doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową.
Sosem polewamy upieczone szparagi i posypujemy parmezanem (sprawdzają się też inne sery - litewski Dziugas czy polski Bursztyn lub Rubin).
Czy wiesz, że...
Szparagi są niskokaloryczne, a zarazem pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza,, magnezu, potasu, selenu i fosforu