Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Szparagi pod beszamelem z boczkiem. Wypróbujcie przepis na danie z tym zdrowym warzywem w szczycie sezonu

27.05.2023 17:00 | 0 komentarzy | 4 528 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Na przełom maja i czerwca przypada szczyt dość krótkiego sezonu na szparagi. Polecamy jeden z przepisów na przyrządzenie tego smacznego warzywa.
0
Szparagi pod beszamelem z boczkiem. Wypróbujcie przepis na danie z tym zdrowym warzywem w szczycie sezonu
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki na ok. 3 porcje:

  • 1 pęczek szparagów
  • pół szklanki startego parmezanu
  • 6-7 cienkich plasterków boczku
  • sól
  • pieprz,
  • oliwa
Sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

 

Szparagi płuczemy. Odłamujemy twarde końce (same się złamią w odpowiednim miejscu). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szparagi układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, owijając po dwie lub trzy szparagi plastrem boczku. Zapiekamy bez przykrycia ok. 20 minut (kto woli bardziej miękkie warzywo, może je przed zapiekaniem podgotować przez ok. 3-4 minuty).

W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką,  Mieszać należy energicznie - najlepiej rózgą. Dodajemy pół szklanki mleka na rozprowadzenie mąki. Potem resztę mleka i - ciągle mieszając - doprowadzamy do wrzenia i zgęstnienia sosu. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz tartą gałką muszkatołową.

Sosem polewamy upieczone szparagi i posypujemy parmezanem (sprawdzają się też inne sery - litewski Dziugas czy polski Bursztyn lub Rubin).

Czy wiesz, że...
Szparagi są niskokaloryczne, a zarazem pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Są cennym źródłem witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, żelaza,, magnezu, potasu, selenu i fosforu