Przełom Online
Aromatyczna zupa rodem z Francji
To jedna z najpopularniejszych francuskich zup. Jest prosta i szybka w wykonaniu, na dodatek - smaczna i aromatyczna. Zupa cebulowa (soupe à l'oignon).
![Aromatyczna zupa rodem z Francji](https://imgcdn1.przelom.pl/im/v1/news-900-widen-wm/2019/10/20/28150_1571562855_56596700.jpg)
SKŁADNIKI:
4 duże cebule
łyżka masła
4 lub 5 szklanek bulionu
pół szklanki białego półwytrawnego wina
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
szczypta kurkumy
WYKONANIE:
Masło roztopić, wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę i chwilę smażyć. Nie rumienić. Dolać wodę i wino, dodać przyprawy i gotować do miękkości cebuli. Wystudzić i zmiksować. Można podawać ją z ciastem ptysiowym. W wersji typowo francuskiej zupę serwuje się z grzankami z zapieczonym serem gruyère.
Komentarze
4 komentarzy
@winnicki - Antoninka polubiła człowieka swojego pokroju. Ciągnie swój do swego...
onanin - jest szansa na pierwszą kobietę w twoim marnym życiu. Działaj zanim Antoninka się zorientuje jakiego chama i ćwika polubiła.
@okonin - i już Cię lubię!
Komentarz został usunięty z powodu złamania regulaminu.