Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Hamburger z grilla. Spróbujcie, jaki smaczny!

29.05.2022 14:30 | 2 komentarze | 3 786 odsłony | Ewa Solak
To danie bardzo sycące, ale wymagające nieco cierpliwości. Doskonale sprawdzi się na obiad.
2
Hamburger z grilla. Spróbujcie, jaki smaczny!
Taki hamburger powinien wszystkim smakować
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:

500 g zmielonego mięsa (może być łopatka, antrykot, rostbef oraz szponder. Jeżeli mamy wyłącznie chude mięso, warto dodać do niego odrobinę oliwy)
sól, 
pieprz,
sos majonezowy
sos barbecue
sałata
pomidor
ser cheddar w plasterkach
ogórek kiszony lub konserwowy
czerwona cebula
bułki do hamburgerów

Cebulę kroimy w piórka. Wrzucamy na patelnię, solimy i smażymy do miękkości. Dodajemy odrobinę cukru i smażymy kilka minut do momentu, w którym cukier się skarmelizuje. Cebula ma być ciemnobrązowa, ale nie spalona.

Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Wyrabiamy do momentu, w którym zacznie się kleić (można dodać jajko). Formujemy burgery.

Kładziemy na rozgrzany grill i smażymy z każdej strony, delikatnie obracając. Sprawdzamy patyczkiem do grilla czy w środku są usmażone. Na chwilkę przed ściągnięciem kładziemy na grill także przekrojone bułki i lekko podpiekamy. Zdejmujemy i dodajemy pokrojone dodatki i sosy. Smacznego!