Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem

09.06.2024 17:00 | 0 komentarzy | 1 799 odsłona | Ewa Solak
Ta przekąska wcale nie jest trudna do przygotowania. Jest za to bardzo smaczna i każdy chętnie po nią sięgnie.
0
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem
Takie rogaliki są pyszną przekąską
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
125 g masła
5 łyżek cukru
szczypta soli
3 żółtka jajek

dżem wiśniowy, truskawkowy lub czekolada (do wyboru wg upodobań)

Drożdże wkładamy do kubka i wlewamy 50 ml ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki pszennej i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Do reszty ciepłego mleka dodajemy pokrojone masło i delikatnie podgrzewamy.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, sól i mieszamy. W środku robimy wgłębienie i wlewamy rozczyn z drożdży. Delikatnie mieszamy składniki. Dodajemy jajka, a potem stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Cały czas powoli mieszamy.

Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na trzy części. Pierwszą część rozwałkowujemy na placek ok. 30 cm średnicy. Podsypujemy mąką. Kroimy na osiem trójkątów. Na każdą część nakładamy nadzienie (łyżeczkę). Zawijamy rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta.

Układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia zostawiając odstępy między rogalikami. Odstawiamy na ok. 20 minut do podrośnięcia. Pędzelkiem smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.

Wstawiamy pierwszą blaszkę z rogalikami i piec na złoty kolor przez ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podobnie robimy z drugą blachą. Rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!