Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Coś pysznego, kolorowego i zdrowego, czyli warzywne ratatouille

17.02.2024 12:00 | 0 komentarzy | 2 536 odsłony | Agnieszka Filipowicz
To danie wegetariańskie, pochodzące z Francji, składa się z warstwowych warzyw pieczonych do miękkości. Ratatouille wygląda przepięknie na stole. Do tego jest zdrowe i pyszne.
0
Coś pysznego, kolorowego i zdrowego, czyli warzywne ratatouille
fot. P. Skoczylas
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
  • 1 cukinia żółta
  • 1 cukinia zielona
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy posiekane dwa ząbki czosnku i chwilę podsmażamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojone papryki w kostkę i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy, aż papryka trochę zmięknie. Dodajemy puszkę pomidorów i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę dusimy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, najlepiej okrągłego. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w talarki, najlepiej na mandolinie tak, żeby były mniej więcej tej samej grubości. Tak przygotowane warzywa układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym na wcześniej przygotowanym sosie. Po ułożeniu warzyw przygotowujemy w miseczce pokrojone zioła i dwie łyżki oliwy z oliwek. Wszystko razem mieszamy i polewamy warzywa. Warzywa przykrywamy folią i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30 min. Potem ściągamy folię i pieczemy jeszcze do miękkości warzyw około 20 min.

Przepis pochodzi z kulinarnego bloga Piotra Skoczylasa z Psar - #piotrgotuje na Instagramie