Nie masz konta? Zarejestruj się

Porady

Pikantny kurczak w sosie śmietanowym z nutką jagód

08.07.2023 17:00 | 0 komentarzy | 3 216 odsłony | Ewa Solak
Jeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację możecie wypróbować nasz przepis. Danie jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
0
Pikantny kurczak w sosie śmietanowym z nutką jagód
Słodko - kwaśny smak sosu i pikantny kurczak naprawdę się lubią
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
2 torebki ryżu
garść jagód
sól, pieprz

marynata: 1/ 2 szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 2 łyżeczki oregano, 2 łyżeczki curry, sok z 1/ 3 limonki

Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w niewielkie kostki. Wkładamy na ok. 1 h do marynaty. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Zostawiamy resztę oliwy z przyprawami.

sos śmietanowy: 1gęsta śmietana, sól, pieprz do smaku. Śmietanę wlewamy na patelnię, gdzie wcześniej smażył się kurczak i gotujemy minimalnym ogniu, dokładnie mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Czekamy aż sos lekko zgęstnieje, mieszając.

Gotujemy ryż.

Garść jagód wrzucamy do miseczki i ucieramy z 1/ 2 łyżeczki cukru.

Ugotowany ryż wykładamy na talerz i posypujemy delikatnie papryką i polewamy odrobiną utartych jagód, obok dodajemy mięso i polewamy je sosem śmietanowym. Talerz ozdabiamy sosem z jagodowym. Smacznego!