Przełom Online
Mazurek wielkanocny w trzech odsłonach. Poznajcie przepisy
Ciastem, które mocno kojarzy się ze świętami wielkanocnymi jest niewątpliwie mazurek. Poznajcie trzy wersje tego ciasta najwyżej ocenione przez jury podczas niedawnego konkursu w skansenie w Wygiełzowie.
Ciasta przygotowały: KGW Płazianki z Płazy (zajęły I miejsce), Stowarzyszenie Podzamcze w Babicach (II miejsce) i KGW Źrebczanki w Źrebcach (III miejsce).
MAZUREK TRADYCYJNY - KGW Płazianki w Płazie
Ciasto
- 15 dag cukru pudru
- 1/2 kg mąki
- 20 dag margaryny lub masła
- 10 dag miodu gryczanego (3 łyżki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka (jedno jajko całe i jedno żółtko)
- 3-4 łyżki kwaśniej śmietany (mały kubek 18%)
Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, upiec 4 placki. Na spód dajemy papier do pieczenia. Pieczemy 15 min. w temp. 170 stopni.
Masa
- 2 szklanki mleka
- 2 cukry wanilinowe
- 4 łyżki grysiku
Wszystko gotować 5 min., ciągle mieszając. Ostudzić.
Osobno utrzeć1 kostkę masła z 1 szklanką cukru pudru. Dodawać masę grysikową. Ucierać. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dać kakao, do drugiej sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy. Pierwszy placek posmarować masą białą, nałożyć drugi placek, a na niego dać konfiturę z czarnej porzeczki. Położyć kolejny placek, posmarować masą ciemną. Nałożyć ostatni placek. Na wierzch dajemy polewę czekoladową.
Polewa
- 3 łyżki kopiaste cukru
- 3 łyżki mleka
- 3 dag kakao (3 łyżki z małym czubkiem)
- 10 dag margaryny
Wszystko razem wymieszać, zagotować - ciągle mieszając. Gdyby się warzyła kapnąć trochę wrzątku. Po odstawieniu nadal mieszać, ciepłą polać placek. Dowolnie udekorować.
***
MAZUREK SZLACHECKI - Stowarzyszenie Podzamcze w Babicach
Ciasto
- 34 dag (2 szklanki) - mąki pszennej
- 37 dag (1,5 szklanki) - masła lub margaryny
- 12 dag (ponad pół szklanki) cukru pudru
- 5 żółtek jaj
- 10 dag migdałów
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki olejku cytrynowego
- 1 jajko do smarowania ciasta
- 5 dag konfitury owocowej lub świeżych owoców
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać posiekane migdały, przetarte przez drobne sitko gotowane 4 żółtka oraz 1 żółtko surowe, całość wymieszać. Dodać przesianą mąkę, odrobinę soli, olejek cytrynowy, wyrobić ciasto. Odstawić na ok. 30 min., aby odpoczęło. Z ciasta odłożyć 1/3 część, pozostałe ciasto rozwałkować na placek, wyłożyć nim dno formy. Z odciętej 1/3 części ciasta uformować w cienkie wałeczki, ułożyć je na powierzchni ciasta tak aby powstała kratka. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160 stopni przez 30 min. na złoty kolor. Gdy ciasto ostygnie, w kratki nałożyć konfiturę lub świeże owoce.
Glazura cukrowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Cukier zalać zagotowaną i przestudzona wodą, dodać kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać tak, aby cukier zupełnie się rozpuścił. Ciepłą glazurą polać mazurek.
***
MAZUREK ŹREBCZAŃSKI - KGW Źrebczanki w Źrebcach
Ciasto
- 27 dag miodu
- 33 dag masła
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- 2 cukry wanilinowe
- 3 szklanki mąki
- 2 słoiczki powideł śliwkowych
Miód, masło i cukier zagotować i ostudzić. Po ostudzeniu przelać do miski i dodać do tego jajka sodę i cukier wanilinowy. Dodać tyle mąki, ile ciasto zabierze, tj. ok. 3 szklanek - wszystko wymieszać, wyrobić. Podzielić ciasto na trzy równe placki. Dwa placki piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni; trzeci placek piec razem z orzechami w lśniącym karmelu (opis przy dekoracji). Dwa pierwsze placki posmarować powidłami.
Masa
- 1 litr mleka
- 10 łyżek kaszy manny
- 10 łyżek cukru
- 2 kostki masła
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka aromatu amaretto / migdałowego
Gotować mleko z cukrem i kaszą manną i ostudzić. Utrzeć masło z margaryną. Do masła dodać po łyżce zimnej masy grysikowej i mieszać na gładka masę. Na koniec dodać aromat. Po 1/3 masy rozłożyć na dwa placki a trzecią część wykorzystać na wykończenie brzegów.
Dekoracja
Karmel orzechowy: 30 dag orzechów włoskich, 10 dag masła, 10 dag cukru, 2 łyżki miodu
Orzechy pokroić drobno nożem. W rondelku umieścić masło, cukier, miód i roztopić. Dodać do tego orzechy, przesmażać je, mieszać, nie spalić - ok. 3 minut. Gorącą masę przełożyć na trzeci surowy placek i razem piec ok. 8 minut.
Polewa czekoladowa błyszcząca: 10 dag masła, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mleka, 2 łyżki kakao
Masło zagotować z cukrem. Po rozpuszczeniu cukru dodajemy kakao i mleko. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i 5 minut mieszać na małym ogniu. Szybko przelać na placek.