Chrzanów
Tłumy aż do samych drzwi w bibliotece w Chrzanowie. Brodzik o „szumowinie" i nie tylko (WIDEO, ZDJĘCIA)
Materiał wideo:
Doskonale w rolę prowadzącej wcieliła się Olga Nowicka z chrzanowskiej MBP. Panie prowadziły bardzo swobodną rozmowę, jakby siedziały prywatnie przy kawiarnianym stoliku. Tymczasem główny hol biblioteki był wypełniony po brzegi, przede wszystkim przez kobiety, bo przecież ich święto było powodem zorganizowania prawie całodniowej imprezy.
Joanna Brodzik napisała książkę „Umami. Opowieści i przepisy" (jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka).
- Naraz czytam i nie wierzę: rosół ma być z szumowiną. A przecież całe życie zbierałyśmy szumowinę z rosołu - zagaiła Olga Nowicka.
- Nie szumujcie! - przestrzegła publiczność Joanna Brodzik. - To pierwsze uwalniające się z mięsa białko jest nośnikiem najlepszego smaku. Kiedy pojawia się szumowina na powierzchni rosołu, wystarczy go osolić i zamieszać. Szumowina opadnie, a smak zostanie - przekonywała Joanna Brodzik.
- Zrobiłam tak, ale rosół nie był taki klarowny do końca - stwierdziła Olga Nowicka.
- Można jeszcze przelać przez gęste sito - poradziła Joanna Brodzik.
Więcej ciekawych opowieści w materiale wideo.
Komentarze
3 komentarzy
To zadziwiające! Aż tyle kucharek mieszka w Chrzanowie?
@MarcinKajkowski - też jestem ciekawa, czy 10 marca, w Dniu Mężczyzny będzie coś dla Was zorganizowane?
Zastanawiam się przy okazji Dnia Kobiet gdzie jest miejsce, czas dla Dnia Mężczyzny? Wszędzie w mass mediach tematy poświęcone zdrowiu kobiet, zainteresowaniom, prawom itp. Po raz kolejny coś kosztem kogoś.......