Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Makaron tagliatelle z szynką parmeńską w sosie śmietanowym. Pycha!

01.10.2023 17:00 | 0 komentarzy | 5 066 odsłon | Ewa Solak
To danie powinno smakować nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni. Jest świetne, a przepis bardzo prosty.
0
Makaron tagliatelle z szynką parmeńską w sosie śmietanowym. Pycha!
Ten makaron powinien smakować wszystkim
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy
5 plastrów szynki prosciutto
150 ml śmietany 30 proc.
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
Można dodać oliwki i suszone pomidory
sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie
2 łyżeczki startego parmezanu


Makaron gotujemy wg. przepisu. Lepiej, żeby był bardziej al dente, bo później trafi jeszcze na patelnię.

Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, a także szynkę. Dodajemy rozgnieciony czosnek.

Możemy również dodać suszone pomidory. Dodajemy oliwki, a następnie wino i śmietanę. Solimy do smaku, przyprawiamy.

Na małym ogniu mieszamy sos, czekając aż się trochę zredukuje. Dodajemy makaron do sosu i mieszamy.
Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem. Smacznego!