Przełom Online
Makaron tagliatelle z szynką parmeńską w sosie śmietanowym. Pycha!
To danie powinno smakować nie tylko miłośnikom włoskiej kuchni. Jest świetne, a przepis bardzo prosty.
0
Ten makaron powinien smakować wszystkim
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy
5 plastrów szynki prosciutto
150 ml śmietany 30 proc.
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
Można dodać oliwki i suszone pomidory
sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie
2 łyżeczki startego parmezanu
200 g makaronu tagliatelle
2 łyżki oliwy
5 plastrów szynki prosciutto
150 ml śmietany 30 proc.
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
Można dodać oliwki i suszone pomidory
sól, pieprz, suszona bazylia, zioła prowansalskie
2 łyżeczki startego parmezanu
Makaron gotujemy wg. przepisu. Lepiej, żeby był bardziej al dente, bo później trafi jeszcze na patelnię.
Na patelni podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę, a także szynkę. Dodajemy rozgnieciony czosnek.
Możemy również dodać suszone pomidory. Dodajemy oliwki, a następnie wino i śmietanę. Solimy do smaku, przyprawiamy.
Na małym ogniu mieszamy sos, czekając aż się trochę zredukuje. Dodajemy makaron do sosu i mieszamy.
Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem. Smacznego!