Poręba Żegoty
Gospodynie z Poręby Żegoty jadą na podbój Warszawy
Znalazły się w finale dzięki udziałowi półfinale festiwalu w Myślenicach.
Urzekły jurorów przygotowanym przez siebie „niedzielnym obiadem u hrabiego".
- Na pierwsze danie podaliśmy rosół z perliczki. Na drugie był królik w sosie śmietanowo-marchwiowym z puree korpielowo-ziemniaczanym inspirowanym przepisem poprzedniego koła gospodyń działającego w naszej miejscowości. Dodatkiem była surówka z czarnej rzepy - wylicza Joanna Wróbel przewodnicząca KGW w Porębie Żegoty.
Zwieńczeniem obiadu był piękny tort podany na ręcznie zdobionej desce. Niektórzy mieli okazję obejrzeć relację z ich zmagań w programie TV „Pytanie na śniadanie".
Wielki Finał Festiwalu Polska od Kuchni odbędzie się 30 września na Stadionie Narodowym w Warszawie.
- Jesteśmy dumni i zaszczyceni że wśród tylu wspaniałych kół to my będziemy reprezentować Małopolskę - dodaje Joanna Wróbel.