Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

To jest pyszne! Wątróbka drobiowa z gruszką i czerwoną cebulą

27.03.2022 16:00 | 0 komentarzy | 4 004 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Ponoć wątróbkę albo się lubi, albo nienawidzi. Nic dziwnego, bo ma ona swój specyficzny i konkretny smak. Zanim wydacie opinię, wypróbujcie ten przepis.
0
To jest pyszne! Wątróbka drobiowa z gruszką i czerwoną cebulą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
(przepis na 4 porcje)
  • 0,4 kg wątróbki drobiowej
  • 2 gruszki
  • 2 czerwone cebule
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • garść świeżego majeranku
  • pieprz czarny
  • pieprz kolorowy
  • sól

Przygotowanie:
Umyć wątróbkę, oczyścić z błon i osuszyć, a następnie delikatnie doprawić zmielonym pieprzem i obtoczyć w mące. Podgrzać oliwę i masło, a następnie smażyć wątróbkę po około 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia. Wątróbki wyjąć i trzymać w cieple. Cebulę pokroić w półksiężyce, a gruszki w ósemki i podsmażyć w tłuszczu pozostałym po smażeniu wątróbki aż do zarumienienia cebuli. Układać na talerzu gruszki, a obok cebulę, na której kłaść wątróbkę. Posypać świeżymi listkami majeranku, posolić i doprawić grubo mielonym kolorowym pieprzem. Można podawać z chlebem lub z ziemniakami.

Czy wiesz, że...

  • wątróbkę przed smażeniem najlepiej osuszyć papierowym ręcznikiem, aby zdjąć z niej nadmiar wody (nie będzie wtedy tak mocno pryskać)
  • solimy i przyprawiamy ją dopiero na koniec, inaczej wątróbka stwardnieje
  • smażymy wątróbkę pod przykryciem, aby mieć pewność, że w środku będzie usmażona, a przy tym nie opryskamy tłuszczem całej kuchni
  • po zdjęciu wątróbki z patelni najlepiej ją odsączyć na ręczniku papierowym, aby zdjąć nadmiar tłuszczu.