Przełom Online
Kaczka na stół z ziemniakami, sałatką i sosem
1 kaczka o wadze ok. 2 kg
4 małe jabłka
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
sok z cytryny
W miseczce mieszamy składniki marynaty: majeranek, obie papryki, sól, olej i wyciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą mieszanką nacieramy kaczkę od zewnątrz i w środku, po czym odstawiamy mięso do lodówki na ok. 3 - 4 godziny.
W tym czasie jabłka kroimy na ćwiartki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Posypujemy majerankiem, skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do wnętrza kaczki.
Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w temperaturze 220 stopni. Kiedy skórka się przyrumieni, mięso przykrywamy pokrywką, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Pieczemy przez 1,5-2 godziny. Mięso co jakiś czas polewamy wytopionym z niego tłuszczem. Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika i rozdzielamy na porcje. Podajemy z ziemniakami, sałatką i sosem. Można dodać konfiturę żurawinową.