Przełom Online
Wrzucicie coś na ruszt?
Być może ten weekend to ostatni dzwonek, żeby przy ładnej pogodzie zorganizować przyrządzanie potraw w plenerze. Warto wykorzystać nasze przepisy!
Zarówno na grill, jak i ruszt nad ogniskiem nadają się zarówno mięsa, jak i warzywa. W przypadku tych pierwszych ważna jest marynata, ale również te drugie lubią przyprawy.
Proponujemy skrzydełka z kurczaka oraz pieczarki i paprykę.
Składniki:
skrzydełka z kurczaka (ilość uzależniona od liczby biesiadników)
Marynata: szklanka oliwy z oliwek, 3 ząbki przetartego czosnku, łyżeczka ostrej papryki, łyżka musztardy, trochę soli, pieprzu, lubczyku, tymianku oraz 3 łyżki miodu. Wszystkie składniki mieszamy.
Obtaczamy w nich opłukane w wodzie skrzydełka. Zostawiamy w marynacie na kilka godzin. Kładziemy na ruszt (najlepiej na folii aluminiowej). Skrzydełka dobrze jest polewać sosem z marynaty w trakcie pieczenia. Ważne, żeby ogień nie był zbyt duży. O tym, kiedy będą gotowe, możecie się przekonać, gdy mięso odchodzi od kości
Pieczarki posypujemy solą, pieprzem i kładziemy na ruszt. Podobnie robimy z papryką
Komentarze
1 komentarz
Aura sprzyja tak że to może być ostatni dzwonek na przyrządzenie potraw w plenerze. Polecamy sprawdzone przepisy... Ja rozumie że polskiego w szkole mogło nie być, ale to może jakiś kurs chociaż, lub po prostu Ewka idź na korki:)