Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Pieczone pierogi z kruchego ciasta z serowym nadzieniem

17.09.2023 06:58 | 0 komentarzy | 5 723 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Pierogi z kruchego ciasta to pyszna przekąska, która doskonale sprawdza się na przyjęciach. Można je napełnić dowolnym, ulubionym farszem. Tym razem proponujemy serowy z dodatkiem papryczki chili.
0
Pieczone pierogi z kruchego ciasta z serowym nadzieniem
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 dag drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • kostka masła

Składniki na farsz:

  • 100 g sera żółtego
  • 100 g sera mozzarella
  • 1/2 papryczki chili
  • garść natki pietruszki

Wykonanie:
Drożdże mieszamy ze śmietaną. Siekamy masło z mąką i solą. Dodajemy śmietanę z drożdżami i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i odkładamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser ścieramy na tarce, papryczkę i pietruszkę siekamy. Mieszkamy składniki w miseczce.

Ciasto wałkujemy, wykrawamy większe kółka, napełniamy farszem (ok 1 łyżeczki na każde kółko) i lepimy pierogi. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienienia w 200 st. (ok. 15 minut). Pierogi przed pieczeniem warto posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać sezamem, czarnuszką lub kminkiem.