Materiały promocyjne
Łosoś w tempurze – sprawdź, jak go przyrządzić
Materiał promocyjny

Czym jest tempura?
Tempura to potrawa niezwykle popularna w Japonii, chociaż jej korzenie sięgają XVI-wiecznej Portugalii. Inspiracją dla tego dania była fasolka szparagowa w panierce, smażona w głębokim tłuszczu, którą przygotowywali portugalscy marynarze przybywający w tamtym czasie do Japonii. Z czasem udoskonalono ciasto do tempury i zaczęto przyrządzać tą metodą rozmaite produkty.
Z biegiem lat tempura stała się nieodłączną częścią kuchni japońskiej i większość mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni nie zdaje sobie nawet sprawy, że danie to wywodzi się z Portugalii. W Japonii działają specjalne restauracje, które specjalizują się w przygotowaniu dań w tempurze. Nazywa się je tempura-ya, a kucharze w nich pracujący cieszą się ogromnym uznaniem.
Czy łosoś w tempurze jest zdrowy?
Chociaż łosoś w tempurze przyrządzany jest w głębokim tłuszczu, zachowuje większość cennych składników odżywczych. Obróbka termiczna jest stosunkowo krótka, dzięki czemu ryba jest soczysta, bogata w witaminy, minerały i cenne tłuszcze. Sama panierka nie jest najzdrowszym elementem tego dania, jednak dzięki odpowiedniemu odsączeniu potrawy z tłuszczu, stanowi smaczną przekąskę, na którą można pozwolić sobie od czasu do czasu.
Łosoś w tempurze – przepis
Przygotowanie łososia w tempurze składa się z trzech zasadniczych elementów: pokrojenia ryby na nieduże kawałki (wielkości jednego kęsa), przygotowania ciasta na panierkę oraz zrobienia sosu. Warto zaopatrzyć się w łyżkę cedzakową z dużymi otworami, która pozwoli na sprawne wyłowienie i dokładne odsączenie potrawy z oleju. Przydatny będzie również termometr kuchenny, przy pomocy którego precyzyjnie zmierzymy temperaturę tłuszczu. Jeśli masz pod ręką wymienione akcesoria i składniki z poniższej listy, nie czekaj, tylko od razu zabieraj się za przygotowywanie smakowitego łososia w tempurze.
Składniki na 2 porcje:
- świeży łosoś MOWI – 250 g;
- mąka ryżowa – 100 g;
- mąka kukurydziana – 50 g;
- mąka pszenna – 50 g;
- soda oczyszczona – ½ łyżeczki + woda zimna;
- ocet ryżowy – 3 łyżki;
- sos sojowy – 3 łyżki;
- cukier – 1 łyżka;
- rzepa arbuzowa – 3 łyżki;
- jajko – 1 sztuka;
- sól i pieprz – do smaku;
- olej rzepakowy.
Składniki na sos (porcja dla 6-8 osób):
- ocet ryżowy – 3 kubki;
- sos sojowy – 1 kubek;
- cukier – 1 kubek;
- rzepa biała otarta – ½ kubka.
Sposób przygotowania:
Gotowanie rozpocznij od przyrządzenia ciasta na tempurę. W dużej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąki – ryżową, kukurydzianą i pszenną. Dodaj ½ łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystko zalej zimną wodą do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Odstaw miskę na bok, najlepiej do lodówki.
Zanim zaczniesz smażyć łososia, przygotuj sos. Do średnio rozgrzanego garnka wlej 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, wsyp 1 łyżkę cukru. Wszystko razem wymieszaj i zostaw na ogniu, dopóki nie zacznie wrzeć. Lekko podgotuj i odstaw garnek, by sos mógł ostygnąć.
Olej wlej do wysokiego garnka. Powinno być go sporo – kawałki łososia muszą swobodnie zanurzyć się w tłuszczu. Rozgrzej olej do temperatury około 160°C. Łososia pokrój na nieduże porcje. Wszystkie kawałki ryby obtocz w przygotowanej tempurze. Wkładaj je ostrożnie do rozgrzanego oleju. Gdy kawałki łososia będą już lekko złociste, odcedź je z oleju i ułóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Następnie weź 3 łyżki startej rzepy arbuzowej, włóż ją do małych miseczek i zalej przygotowanym wcześniej sosem. Wszystko wymieszaj, by rzepa mogła całkowicie wchłonąć smak sosu sojowego.
Materiał promocyjny