Przełom Online
Chlebek bananowy. Coś smacznego!
Przepis podaje Nina Maślanka z Chrzanowa
Składniki:
4 dojrzałe banany
1 jajko
2 łyżeczki cukru wanilinowego/ aromatu waniliowego
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła (rozpuścić)
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody / proszku do pieczenia
szczypta soli
Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Następnie dodajemy cukier i rozbełtane jajo - mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Masę wylewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą formy keksówki.
Pieczemy w 170 stopniach przez 50-60 minut. Wierzch ciasta przed pieczeniem można posypać np. słonecznikiem.
Taki chlebek idealnie komponuje się z czekoladą, konfiturami, masłem, a nawet z owocami.
Komentarze
2 komentarzy
Jprdl, chlebek bananowy. To już dno, czy mul drenujecie?
A co należy zrobić z pozostałymi składnikami?