Przełom Online
Pyszna babka migdałowa. Pomysł na świąteczny wypiek
Myślicie już o świętach? Jeśli tak, to polecamy Wam ten przepis do wypróbowania - na pyszną babkę migdałową.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
• keksówka lub mała forma na babkę
• cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa
• bułka tarta do obsypania formy
- 3 jaja
- 80 g masła
- 200 g mąki migdałowej (czyli migdały zmielone na mąkę)
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel esencji waniliowej
• keksówka lub mała forma na babkę
• cukier puder do oprószenia lub polewa czekoladowa
• bułka tarta do obsypania formy
W misce umieść jajka, cukier oraz miękkie masło. Miksuj chwilę do połączenia składników. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, potem esencję i miksuj ciasto chwilę na gładką masę.
Resztką masła wysmaruj wnętrze formy, obsyp bułką tartą i wyłóż ciasto. Piecz 30 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Potem wyłącz piekarnik. Zostaw ciasto w piekarniku na 10 minut.
Na koniec oprósz cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową.