Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Kotlety schabowe po francusku zapiekane z cebulą i mozzarellą

21.11.2021 08:00 | 0 komentarzy | 11 637 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Znudził się Wam tradycyjny schabowy? Wypróbujcie przepis na kotlety schabowe w innej odsłonie.
0
Kotlety schabowe po francusku zapiekane z cebulą i mozzarellą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 5 plasterków schabu
  • 2 nieduże cebule
  • 2 garści startej mozzarelli
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 1,5 łyżeczki musztardy francuskiej
  • troszkę oleju
  • sól i pieprz

Obraną cebulę kroimy w półplasterki, przekładamy do miski. Posypujemy solą i mieszamy. Plastry schabu rozbijamy z obu stron tłuczkiem tak jak na tradycyjne kotlety. Każdy plaster z obu stron posypujemy solą oraz pieprzem. Do miseczki przekładamy majonez i mieszamy go wraz z musztardą.

Do naczynia żaroodpornego nalewamy odrobinę oleju i rozprowadzamy ją równomiernie np. przy użyciu silikonowego pędzelka. Na spód naczynia wykładamy ok 1/3 cebuli. Na cebuli układamy plastry schabu. Każdy plaser smarujemy majonezowym sosem. Posypujemy pozostałą cebulą i startym na dużych oczkach tarki serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy godzinę.