Nie masz konta? Zarejestruj się

Chrzanów

Nawet tysiąc osób mogło być na Pieczonych na Polu w chrzanowskim Kościelcu (zdjęcia, wideo)

26.09.2021 20:30 | 8 komentarzy | 10 500 odsłon | Łukasz Dulowski
Ta niedzielna impreza pokazała, że ma ogromny potencjał. Zwłaszcza, gdy jest słoneczna pogoda i bardzo dobre jedzenie za darmo.
8
Nawet tysiąc osób mogło być na Pieczonych na Polu w chrzanowskim Kościelcu (zdjęcia, wideo)
Strażacy z OSP Pogorzyce wysypują z garnka upieczone ziemniaki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Materiał wideo:

Lokalizacja wyśmienita, bo nad ładnie utrzymywanym stawem. W konkursie na najsmaczniejsze ziemniaki po cabańsku wystartowało 17 drużyn. Jury w składzie: Marta Artymiak z MOKSiR w Chrzanowie, Agnieszka Bąk z wydziału promocji Urzędu Miejskiego w Chrzanowie, Ireneusz Lipiec - Ambasador Pieczonych z Chrzanów Dawniej i Dziś, Kamil Bogusz - dyrektor Muzeum w Chrzanowie, Sebastian Wątroba - aktor telewizyjny i filmowy, już w połowie degustacji mówili, że chyba nawet w poniedziałek nie będą jeść obiadu.

Do poszczególnych stanowisk z pieczonymi ustawiały sie długie kolejki.

Wygrała rodzina Hudzików: tata Łukasz, mama Aleksandra i trzyletnia córka Maja.

- Wsadziliśmy do garnka ok. 5 kg ziemniaków, kilo marchewki, kilo buraka, kilo cebuli, półtora kilo kiełbasy, ponad kilo boczku oraz koperek, zielona cebulka, pietruszka, pieprz i sól. Garnek wysmarowaliśmy smalcem i przykryliśmy darniem - mówi Łukasz Hudzik. Swoją drużynę nazwali „Dziki".

Pieczone na Polu zorganizowało Towarzystwa Wędkarskiego „Kościelec" i Stowarzyszeniem Chrzanów - Miasto dla Mieszkańców.