Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Sałatka z pieczonych buraków, batatów i jarmużu z dodatkiem awokado i malin

19.09.2021 08:10 | 0 komentarzy | 4 133 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Wypróbujcie przepis na pyszne, warzywne danie. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu.
0
Sałatka z pieczonych buraków, batatów i jarmużu z dodatkiem awokado i malin
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI:
  • 300 g buraków
  • 300 g batatów
  • 1 czerwona cebula
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 50 g orzechów lub pestek dyni (użyłam orzeszków pinii)
  • 2 garście jarmużu
  • szczypta płatków chili
  • opcjonalnie 80 g sera feta lub sera pleśniowego (użyłam gorgonzoli)
  • 1 awokado
  • ½ owocu granatu (użyłam malin)

SOS:

  • 1 łyżka pasty z sezamu lub orzechów
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny

WYKONANIE:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Buraki i bataty obrać, pokroić w kosteczkę (buraki w mniejszą kostkę). Cebulę obrać i pokroić. Warzywa włożyć do formy do pieczenia, doprawić solą, pieprzem i skropić 1 łyżką oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć i lekko przemieszać warzywa. Rozłożyć na wierzchu posiekane liście jarmużu, dodać orzechy lub pestki dyni, posypać chili i skropić oliwą. Dodać pokrojoną w kosteczkę fetę lub ser pleśniowy. Piec przez 10 minut. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na kawałki, dodać do upieczonych warzyw. Posypać granatem lub malinami. Wymieszać składniki sosu i polać po sałatce. Najlepiej smakuje na gorąco, od razu po przygotowaniu.

Przepis pochodzi z portalu Kwestia Smaku.