Przełom Online
Ciasto bananowo-cynamonowe z orzechami i kawałkami czekolady
Jest aromatyczne i proste w wykonaniu. Do jego zrobienia nie używamy miksera. Ciasto bananowe, pachnące cynamonem.
3
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka zmielonego cynamonu
- 2-3 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 100g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 100 g posiekanej czekolady
- 2 garście orzechów włoskich
Wykonanie:
Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Banany obrać ze skórki i w misce dokładnie rozgnieść widelcem. Wymieszać energicznie rozgniecione banany, jajka, masło i aromat. Do mokrych składników dodać suche i krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto piec w temperaturze 190C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę, aż ciasto trochę przestygnie.
Komentarze
zapoznaj się z Regulaminem
3 komentarzy
Spróbuję na pewno ;9
@Adaś Niezgódka Sugerowałabym espresso macchiato
Jaka kawa jest najlepsza do tego ciasta?