Przełom Online
Pyszne marchewkowe muffiny z kremem mascarpone i owocami
Wypróbujcie przepis na wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny z dodatkiem kremu śmietankowego z serkiem mascarpone. Najlepiej smakują udekorowane sezonowymi owocami.
0
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas
SKŁADNIKI na około 20 muffin:
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 4 średnie jaja
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- garść sezonowych owocowych do dekoracji np. malin, borówek lub ostrężyn
KREM MASCARPONE:
250 gramów serka mascarpone
200 gramów śmietanki 30%
20 gramów cukru pudru
W misce umieszczamy mascarpone, śmietanę i cukier puder. Miksujemy przez chwilę do momentu powstania jednolitej, kremowej masy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone muffiny. Przechowujemy w lodówce.