Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Kurki marynowane. Doskonałe do sałatek i kanapek

08.08.2021 10:00 | 0 komentarzy | 3 592 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Marynowanie to jeden z częstych sposobów przyrządzania tych grzybów. Kurki w zalewie octowej są znakomitym przysmakiem i pasują niemal na każdą okazję.
0
Kurki marynowane. Doskonałe do sałatek i kanapek
Trwa sezon na kurki
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 2 kg kurek
  • szklanka octu spirytusowego 10%
  • 3 szklanki wody
  • 4  łyżki cukru
  • łyżka soli
  • 6 liści laurowych
  • łyżka gorczycy
  • 8 ziaren pieprzu
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • duża cebula
  • marchewka pokrojona w plasterki (opcjonalnie)

 

Wykonanie:
Grzyby oczyścić, zalać zimną wodą z łyżeczką octu, doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3- 5 minut. Odsączyć na sicie. Składniki marynaty, razem z cebulą pokrojoną w krążki, wymieszać w garnku. Następnie zagotować.

Grzyby nakładać do 2/3 wysokości słoików. Zalać do pełna gorącą marynatą. Można dodać też kilka krążków pokrojonej marchewki. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem i zaczekać, aż ostygną.

Kurki, nazywane inaczej pieprznikami jadalnymi, to szlachetne grzyby. Występują w lasach iglastych oraz liściastych w całej Polsce.