Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Słodko-pikantne danie: żeberka wieprzowe po koreańsku

11.07.2021 07:20 | 1 komentarz | 1 961 odsłona | Agnieszka Filipowicz
Kto lubi pieczone żeberka, powinien wypróbować ten przepis. W wersji koreańskiej żeberka są bardzo aromatyczne i smakują wyśmienicie.
1
Słodko-pikantne danie: żeberka wieprzowe po koreańsku
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1/2 łyżeczki soli i 1/3 pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
  • 2 łyżki miodu

 

SOS KOREAŃSKI

  • 1/2 ząbka czosnku (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego)
  • po szczypcie słodkiej i ostrej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu ryżowego (lub winnego, soku z limonki)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka ketchupu

 

PRZYGOTOWANIE
Żeberka pokroić na kawałki, umyć i dokładnie osuszyć. Włożyć do dużego naczynia i natrzeć solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz słodką oraz ostrą papryką.
Dodać pozostałe składniki: sos sojowy, słodki sos chili, olej sezamowy, ketchup, ocet oraz miód. Dokładnie wymieszać i obtoczyć żeberka w powstałej marynacie. Jeśli mamy czas - zostawić na około 2 godziny do zamarynowania (lub na cały dzień w lodówce).
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żeberka wraz z całą marynatą włożyć do większego naczynia żaroodpornego lub blaszki (wypukłą stroną ku górze). Do blaszki wlać 1/3 szklanki wody. Przykryć formę pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 2 godziny. Następnie zdjąć folię i piec przez ok. 10 minut, aż żeberka zaczną się rumienić.
Po upieczeniu żeberka polać sosem koreańskim: w rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować.
Podawać np. z ryżem i surówką z młodej kapusty.

Przepis pochoodzi z portalu Kwestia Smaku.