Materiały promocyjne
Olej z czarnuszki – jak należy go stosować?
Materiał promocyjny
Czym charakteryzuje się olej z czarnuszki?
Czarnuszka jest rośliną powszechnie uprawianą. Z jej nasion wytwarzany jest olej, który zawiera w sobie substancje niezwykle cenne dla zdrowia. Są to kwasy tłuszczowe (głównie nienasycone), witaminy (E i z grupy B), aminokwasy, fitosterole i pierwiastki (m.in. potas, selen, wapń, żelazo, cynk).
Olej z czarnuszki ma postać płynną. Jest on tłusty. Ma miodowy kolor, chociaż zdarza się też, że ma ciemnobrązową barwę. Charakteryzuje się korzennym zapachem, który jest bardzo intensywny. Smak oleju z czarnuszki jest nieco gorzkawy.
Czy wszyscy mogą stosować olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki mogą stosować osoby dorosłe, a także dzieci, które ukończyły 3. rok życia. Substancja ta nie powinna być stosowana przez kobiety ciężarne. Przeciwwskazania są związane z jego działaniem rozkurczowym, co mogłoby wpłynąć na przebieg ciąży. Osoby, które nie są pewne, czy w ich przypadku stosowanie oleju z czarnuszki jest dobrym pomysłem, powinny skonsultować się ze swoim lekarzem z podstawowej opieki zdrowotnej (POZ).
Jak stosować olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki można stosować na kilka sposobów. Najbardziej znanym jest dodanie go do spożywanych potraw (np. do sałatek). Należy zrobić to w ilości nie większej, niż 1–2 łyżki dziennie.
Osoby, które chcą poprawić stan włosów i skóry, mogą dodać olej z czarnuszki do szamponu lub odżywki. Warto pamiętać, że wystarczy zaledwie kilka kropel. Dozwolone jest także stosowanie go bezpośrednio na skórę. Warto jednak wymieszać go z innym olejem lub kremem.
Olej z czarnuszki w kapsułkach
Dostępny jest także olej z czarnuszki w kapsułkach. Jest to forma wygodna dla osób, którym nie pasuje jego gorzki smak. Ponadto opakowanie można mieć ze sobą nawet w podróży, co jest trudne w przypadku płynnej postaci (np. w przypadku podróży samolotem). Kapsułkę należy spożywać 1–2 razy dziennie (w zależności od zaleceń producenta). Konieczne jest popicie jej dużą ilością wody.
Jaki olej z czarnuszki wybrać?
Przede wszystkim należy kierować się jakością oleju z czarnuszki. Warto wybierać ten, który był tłoczony na zimno i jest nierafinowany. Taki proces produkcji pozwala zachować jego wszystkie cenne właściwości. W składzie produktu nie powinno być żadnych chemicznych substancji. Dobrze jest, jeśli olej z czarnuszki jest umieszczony w szklanej i ciemnej butelce.
W przypadku oleju z czarnuszki zamkniętego w kapsułkach trzeba zwrócić uwagę na jego ilość w jednej kapsułce. Dobrze jest, gdy dzienne zapotrzebowanie pokrywa jedna, ewentualnie dwie dawki. Warto sprawdzić z czego wykonana jest kapsułka. Im więcej substancji chemicznych w preparacie, tym niższa jest jego jakość.
Materiał promocyjny