Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Ekspresowe danie z woka. Makaron stir fry z wędzonym tofu i grzybami

04.07.2021 08:00 | 1 komentarz | 894 odsłony | Agnieszka Filipowicz
Gdy mamy mało czasu, a jednocześnie - ochotę na pyszny obiad, danie typu stir fry jest wtedy najlepszym rozwiązaniem.
1
 Ekspresowe danie z woka. Makaron stir fry z wędzonym tofu i grzybami
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Czym jest stir fry? To metoda przyrządzania potraw zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej (japońskiej, chińskiej, tajskiej, koreańskiej i wietnamskiej). Azjaci smażą swoje potrawy na bardzo małej ilości tłuszczu, mieszając je bardzo szybko, by się nie przypalały. Tajemnica sukcesu smażenia tą metodą tkwi w odpowiednim rozgrzaniu tłuszczu. Wysoka temperatura tłuszczu sprawia, że powierzchnia mięsa i warzyw w kilka sekund przysmaża się, a zarazem - środek nie wysycha, jest miękki i soczysty. Potrawy nie nasiąkają tak tłuszczem, jak przy zwykłym smażeniu.

Składniki (na 3 porcje)

  • 1 kostka wędzonego tofu, pokrojonego w kwadratowe kawałki
  • 2, 3 garści suchego makaronu ryżowego (grube wstążki)
  • 1 por posiekany w piórka
  • kawałek (1cm) imbiru, starty na małej tarce
  • 1 szklanka grzybów (boczniaki, shitake, mun, pieczarki), pokrojonych w paski
  • 1 marchew, pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • odrobina chili (opcjonalnie)

Wykonanie:
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i pozostaw go do namoczenia, aż zmięknie. Na woku rozgrzej olej, podsmaż najpierw samo tofu. Gdy się zrumieni, odłóż na bok. Teraz na woku podsmaż marchewkę, a następnie dorzuć pora, imbir oraz grzyby. Smaż na dużym ogniu, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy całą zawartość woka przesuń na jego brzegi, tak aby w środku podsmażyć sam makaron ryżowy. Do makaronu dodaj mieszankę sosu sojowego, syropu klonowego oraz pieprzu, ewentualnie dodając odrobinę chili. Kolejno połącz wszystkie składniki na woku i porządnie wymieszaj, jednocześnie nadal smażąc. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane, danie jest gotowe.