Przełom Online
Ekspresowe danie z woka. Makaron stir fry z wędzonym tofu i grzybami
Czym jest stir fry? To metoda przyrządzania potraw zaczerpnięta z kuchni azjatyckiej (japońskiej, chińskiej, tajskiej, koreańskiej i wietnamskiej). Azjaci smażą swoje potrawy na bardzo małej ilości tłuszczu, mieszając je bardzo szybko, by się nie przypalały. Tajemnica sukcesu smażenia tą metodą tkwi w odpowiednim rozgrzaniu tłuszczu. Wysoka temperatura tłuszczu sprawia, że powierzchnia mięsa i warzyw w kilka sekund przysmaża się, a zarazem - środek nie wysycha, jest miękki i soczysty. Potrawy nie nasiąkają tak tłuszczem, jak przy zwykłym smażeniu.
Składniki (na 3 porcje)
- 1 kostka wędzonego tofu, pokrojonego w kwadratowe kawałki
- 2, 3 garści suchego makaronu ryżowego (grube wstążki)
- 1 por posiekany w piórka
- kawałek (1cm) imbiru, starty na małej tarce
- 1 szklanka grzybów (boczniaki, shitake, mun, pieczarki), pokrojonych w paski
- 1 marchew, pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- ½ łyżeczki pieprzu
- odrobina chili (opcjonalnie)
Wykonanie:
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i pozostaw go do namoczenia, aż zmięknie. Na woku rozgrzej olej, podsmaż najpierw samo tofu. Gdy się zrumieni, odłóż na bok. Teraz na woku podsmaż marchewkę, a następnie dorzuć pora, imbir oraz grzyby. Smaż na dużym ogniu, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy całą zawartość woka przesuń na jego brzegi, tak aby w środku podsmażyć sam makaron ryżowy. Do makaronu dodaj mieszankę sosu sojowego, syropu klonowego oraz pieprzu, ewentualnie dodając odrobinę chili. Kolejno połącz wszystkie składniki na woku i porządnie wymieszaj, jednocześnie nadal smażąc. Gdy wszystkie składniki będą wymieszane, danie jest gotowe.