Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Chłodnik z botwinki według Anny Starmach. Najlepiej smakuje w upalne dni

20.06.2021 08:00 | 3 komentarze | 5 204 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Gdy z nieba leje się żar, nie mamy apetytu na tłuste, ciężkie potrawy. Zupa chłodnik to królowa letnich obiadów. Łatwa w przygotowaniu i zdrowa.
3
Chłodnik z botwinki według Anny Starmach. Najlepiej smakuje w upalne dni
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

SKŁADNIKI:

  • 500 ml maślanki (użyłam zsiadłego mleka)
  • 500 ml jogurtu
  • jajka ugotowane na twardo
  • 2 pęczki botwinki
  • 2 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 0,5 pęczka koperku
  • sól, pieprz

 

WYKONANIE:

Cebulę i czosnek posiekaj. Jajka ugotuj. Buraczki umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, łodygi posiekaj
Na maśle przysmaż cebulę i czosnek, dodaj botwinkę. Smaż przez 5-10 minut, potem ostudź.
Rzodkiewki pokrój w półplasterki, ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, koperek posiekaj. W misce wymieszaj jogurt, maślankę, dodaj ostudzoną botwinkę, koperek, ogórki, rzodkiewkę. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj mocno schłodzony z pokrojonymi jajkami i (ewentualnie) z grzankami.