Nie masz konta? Zarejestruj się

Przełom Online

Szparagi zapiekane w szynce z mozzarellą

06.06.2021 07:27 | 0 komentarzy | 9 136 odsłon | Agnieszka Filipowicz
Pojawiają się na straganach na przełomie kwietnia i maja, a sezon na nie trwa do połowy lipca. Szparagi. Dziś proponujemy pyszne i szybkie danie z jednym z najzdrowszych warzyw.
0
Szparagi zapiekane w szynce z mozzarellą
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 100 g szynki
  • 200-250 g startej mozzarelli
  • tymianek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić. Pośrodku plasterków szynki kłaść po 2-3 szparagi, zawinąć, posypać tartym serem.
Naczynie do zapiekania posmarować oliwą, ułożyć roladki, skropić oliwą, wystające spod szynki szparagi doprawić solą i pieprzem. Posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 10 minut.

Czy wiesz, że...

Szparagi są prawdziwą bombą składników odżywczych. Nie zawierają tłuszczu, mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie i poprawiają metabolizm. Suma substancji bioaktywnych w szparagach jest nawet 5 razy większa niż w innych warzywach. Szparagi to nie tylko warzywo, ale też zioło lecznicze według medycyny chińskiej. Ze względu na swoją wysoką wartość odżywczą i wyjątkowy smak szparagi nazywane są królem wśród warzyw.